teknisk seo for begyndere

Teknisk SEO for begyndere: Sådan forbedrer du din hjemmesides placering på Google.

Mikkel Faartoft

Mikkel Faartoft

Webudvikler og teknisk ansvarlig | Difento

Indholdsfortegnelse

Det er ingen hemmelighed, at dit websted skal have en stærk teknisk SEO for at kunne ranke godt i Google. Dette kan være en skræmmende opgave for nybegyndere, men heldigvis er vi her for at hjælpe! I dette blogindlæg vil vi diskutere det grundlæggende i teknisk SEO, og hvordan du kan bruge det til at forbedre din hjemmesides placering. Vi vil dække alt fra crawling og indeksering til 404-fejl og redirects. Så uanset om du lige er begyndt, eller om du har brug for et genopfriskningskursus, så læs videre for at få alle de oplysninger, du har brug for at vide om teknisk SEO!

Hvad er SEO?

SEO, eller søgemaskineoptimering (Search Engine Optimization), er processen med at forbedre dit websteds placering i Google og andre søgemaskiner. Det indebærer optimering af dit websteds struktur, indhold og kode, så Google lettere kan finde og indeksere dit websted. Målet med SEO er at forbedre din synlighed på søgemaskinernes resultatsider (SERP – Search Engine Result Page), hvilket kan i sidste ende fører til flere besøgende og konverteringer på webstedet.

Der er to hovedtyper af SEO: on-page SEO og off-page SEO. On-page SEO henviser til optimering af dit websteds indhold og kode, mens off-page SEO fokuserer på at opbygge links til dit websted fra andre websteder. I dette blogindlæg vil vi kigge på den tekniske del af SEO.

Teknisk SEO

Teknisk SEO handler om at forbedre dit websteds struktur og kode, så Google lettere kan finde, indeksere og rangere dit websted. Det er vigtigt at bemærke, at teknisk SEO kun er en del af puslespillet; du har også brug for stærk on-page og off-page SEO for virkelig at se resultater. Men hvis dit websted teknisk ikke er optimeret er det andet ligegyldigt – derfor skal det tekniske fundament altid være på plads fra start af.

Teknisk SEO omhnadler mange forskellige ting som;

  • Crawling
  • Indeksering
  • URL’s
  • Statuskoder
  • Website performance
  • Mobil venlighed
  • Duplicate content
  • Schema markup
  • Sitemap
  • HTML markup
  • mm.

Hvad optimerer man efter med SEO?

Metatitel, metabeskrivelse og URL er alle vigtige for dit websteds SEO. Metatitlen er den tekst, der vises som titlen på din webside på søgemaskinernes resultatsider (SERP), mens metabeskrivelsen er den tekst, der vises under titlen og opsummerer indholdet af din side. URL-adressen er webadressen til din side, og det er vigtigt at sørge for, at den er kort og nem at huske.

Du kan optimere disse elementer for bedre SEO ved at inkludere relevante søgeord og sætninger. Du kan f.eks. inkludere dit målnøgleord i metatitlen, metabeskrivelsen og URL’en for at forbedre din placering for det pågældende udtryk. Du bør også sørge for, at dine titler og beskrivelser er korte og præcise, så folk vil være mere tilbøjelige til at klikke sig videre.

Meta title, meta description og URL

Så lige for at opsumere;

Meta title = Titlen i google

Metabeskrivelse = uddrag af dit blogindlæg

URL = permalinket til dit blogindlæg

Dette kan virke lidt forvirrende for mange, derfor er der en alternativ analogi til hvordan disse kan forståes.

Se Google som dit fysiske bibliotek. En given søgning repræsenterer en hel reol med resultater. Måden du efterfølgende sorterer i resultaterne er via titlen, bagsiden eller ISBN nummer.

Meta title = titel på bog

Metabeskrivelse = bagsiden af bogen med resume

URL = ISBN nummer

Så hvis du har et blogindlæg om et givent emne, skal du inkludere relevante søgeord i titlen, metabeskrivelsen og URL’en – ligesom med en rigtig bog.

Hvis du vil vide mere om SEO, kan du læse vores blogindlæg om, hvordan du rangerer højere i Google.hvordan søgemaskiner fungerer

Hvordan søgemaskiner fungerer

For at kunne arbejde med SEO generelt og specielt den tekniske del, er det vigtigt at forstå, hvordan søgemaskiner virker . Når du indtaster en forespørgsel i Google, får du ikke bare et tilfældigt websted frem. Den bruger en kompleks algoritme til at afgøre, hvilke websteder der er de mest relevante og autoritative for den pågældende forespørgsel. Dette er kendt som søgemaskinens ranking-algoritme.

Crawling

Crawling er det første skridt i søgemaskinens algoritme for placering af søgemaskiner. Google (og andre søgemaskiner) bruger bots, eller webcrawlere, til at finde nyt og opdateret indhold på nettet. Disse crawlere følger links fra den ene side til den anden og indekserer alt, hvad de finder undervejs. Jo flere sider dit websted har, og jo mere højt -jo bedre kvalitet disse sider er, jo større er sandsynligheden for, at Google vil gennemsøge og indeksere dit websted.

Indeksering

Når en side er blevet crawlet, skal den indekseres. Indeksering er processen med at tilføje en side til Googles søgeindeks, som er en database med alt indhold på nettet. Jo bedre dit websted teknisk er optimeret, jo større er sandsynligheden for, at den bliver indekseret.

Ranking

Ranking er processen med at bestemme, hvilke sider der er mest relevante for en given forespørgsel. Søgemaskinens ranking-algoritme ser på hundredvis af faktorer for at afgøre, hvilke sider der skal vises først i søgeresultaterne. Selv om der ikke findes én mirakelkur til at rangere, teknisk SEO er en vigtig del af puslespillet.

Hvad du kan gøre her – Google Search Console

Hvis du ikke allerede bruger Google Search Console, skal du oprette det hurtigst muligt. Dette er et gratis værktøj, der giver uvurderlig indsigt i, hvordan dit websted klarer sig i Google-søgninger. Det fortæller dig, hvor mange af dine sider der er blevet indekseret, hvor mange visninger dit websted får, og meget mere. Du kan også bruge det til at indsende sitemaps og spore dit websted over tid. Hvis du vil oprette Google Search Console, skal du gå til https://www.google.com/searchconsole/ og oprette en ny konto. Når du er logget ind, skal du tilføje dit websted ved at indtaste URL-adressen og bekræfte ejerskabet. Herefter kan du få adgang til alle data i Search Console for dit websted.

Hvad du kan gøre her – Mobilvenlighed og Googles crawlere

Googles crawlere gennemsøger internettet fra et mobilperspektiv, så det er vigtigt, at dit websted er mobilvenligt. Det betyder, at layoutet på dit websted er let at navigere på en lille skærm, og at alt indhold er læseligt og korrekt formateret. Du kan kontrollere, om dit websted er mobilvenligt, ved at gå til https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly og indtaste din URL-adresse. Hvis dit websted består mobilvenlighedstesten, vil du se et grønt flueben ud for din URL-adresse. Hvis ikke, får du nogle forslag til, hvordan du kan gøre dit websted mere mobilvenligt.

Hvad du kan gøre her – Sitemap.xml

Et sitemap er en fil, der indeholder en liste over alle siderne på dit websted. Den hjælper Google (og andre søgemaskiner) med at finde og indeksere alt indholdet på dit websted. Hvis du ikke allerede har et sitemap, kan du oprette et ved hjælp af et værktøj som XML-Sitemaps.

Hvad du kan gøre her – ranking

Selvom det tidligere kan have været en effektiv teknik at plastre søgeord på søgeord i ens indhold, er det ikke længere en god ide. Google ser nu på en række forskellige faktorer, når de ranker ens side, herunder søgerens hensigt og kvaliteten af dit indhold. Så i stedet for at fokusere på at proppe dit søgeord ind i dit indhold 99 gange, skal du fokusere på at skabe indhold af høj kvalitet, der leverer det, som den søgende søger efter (på samme tid med at dit søgeord indgår, men hold det stilet). Dette vil ikke blot forbedre din placering, men også hjælpe dig med at tiltrække mere organisk trafik.

lines of HTML codes

HTML markup og SEO

Overskrifter og lister er blot nogle af de måder, du kan markere dit indhold på for at gøre det mere tilgængeligt og SEO-venligt. Google anbefaler, at du bruger HTML-markering for at forbedre den måde, dit indhold vises i søgeresultaterne på. Du kan finde en komplet liste over anbefalede markeringer på Googles websted for udviklere.

Forsimplet sagt, så hjælper HTML markup Google med HVORDAN det skal forstå indholdet.

h1 = den vigtigeste på din side (SØRG for kun at have én pr URL)

h2 = sekundær overskrift

h3, h4, h5, h6 = underoverskrifter til h2

p = paragraf (din brødtekst)

a = link

header = din header

footer = din footer

nav = dine navigerbare menupunkter

og mange flere…

Hvis du vil vide mere om HTML tags og deres betydning for SEO, kan du læse vores blogindlæg om det her

 

Struktureret data

Google anbefaler også, at du bruger strukturerede data til at markere indhold som f.eks. begivenheder, artikler og produkter. Det hjælper Google med at forstå indholdet på din side og vise det på en mere brugbar måde i søgeresultaterne. Du kan finde flere oplysninger om strukturerede data på Googles websted for udviklere.

Hvis du vil vide mere om HTML tags og deres betydning for SEO, kan du læse vores blogindlæg om det her

Billeder og teknisk SEO

Billeder er en vigtig del af SEO af flere årsager. De bidrager til at forbedre brugeroplevelsen på dit websted, kan øge klikraten og hjælpe med at placere dine sider højere i søgeresultaterne. I dette indlæg ser vi på nogle af de måder, hvorpå du kan bruge billeder til at forbedre din SEO.

Et af de vigtigste aspekter ved optimering af dine billeder til SEO er at inkludere korrekt alt-tekst. Det er den tekst, der vises, når et billede ikke kan indlæses, eller når en bruger har slået billeder fra i sin browser. Ved at inkludere nøjagtig alt-tekst hjælper Google med at forstå, hvad billedet handler om, og det kan være med til at forbedre din placering for relevante søgeord.

Du bør også overveje at bruge WebP-billeder, når det er muligt. WebP er et nyere billedformat, der giver en bedre komprimering end JPEG eller PNG, hvilket betyder hurtigere indlæsningstider og mindre filstørrelser. Du kan læse mere om brugen af WebP-billeder på Google Developers.

Når du opretter dine billeder, skal du sørge for at huske dimensionerne. Store billeder kan tage længere tid at indlæse og kan have en negativ indvirkning på brugeroplevelsen på dit websted. Prøv at holde billedstørrelsen så lille som muligt og samtidig bevare en god kvalitet.

Endelig kan du overveje at inkludere EXIF-data i dine billeder. EXIF-data indeholder konkrete billedeoplysninger. Indkluder her med fordel også dit søgeord, som du ville gøre det i din alt tekst for dit billede.

Så for at opsumere, det du skal gøre er;

– Brug beskrivende filnavne, f.eks. meningsfuldtnavn.jpg og ikke widget001-screenshot.jpg

– Inddrag nøgleord i din alt-tekst

– Bruge det korrekte filformat (meget gerne gør brug af WebP)

– Søgeord i EXIF data også

Hvis du vil vide mere om HTML tags og deres betydning for SEO, kan du læse vores blogindlæg om det her

Tommelfingerregl guideline – gør det her for hver underside

Der er nogle få grundlæggende ting, du kan gøre på hver side på dit websted for at forbedre din SEO:

1. Sørg for, at alle dine sider er indekseret af Google

2. Medtag søgeord i dine titler og metabeskrivelser

3. Brug billeder med alt-tekst

4. Brug beskrivende filnavne

5. Optimer dine billeder med henblik på SEO

6. Medtag nøgleord i din ankertekst

7. Tilføj interne links til andre sider på dit websted

8. Tilføj eksterne links til websteder af høj kvalitet

For hver underside

1-3 keywords pr URL

Her skal du indkludere dit søgeord;

  • Meta title
  • h1
  • Meta description
  • Alt text og EXIF data

Her skal du indkludere dit sekundære søgeord;

  • h2
  • Alt text og EXIF data

Hvad gør du herfra?

Find keywords

Sign up for a Google Ads account and use its keyword explorer

Use keyword sheeter for alternative keywords

Searchvolume.io for monthly search estimates

Answer the public for long tail keywords

Google search console

If not already, set up Google Search Console

Use https://search.google.com/test/mobile-friendly to ensure your website is mobile friendly

Ask Google to crawl your site

WordPress & Shopify

Install YOAST SEO – good for managing meta title and noindex

Tools

Install SCREAMING FROG on your computer

  • See duplicate content
  • Status codes
  • Redirects

Ahrefs (paid)

Semrush (paid)

Accuranker (paid)

Siteliner (free)

Screaming frog (free & paid)

SEO PowerSuite (free & paid)

Konklusion

Teknisk SEO er vigtigt, men det er kun en del af puslespillet. Når du har styr på det grundlæggende, er der en række andre faktorer, som du skal overveje i din søgen efter bedre placeringer. Har du spørgsmål om teknisk SEO? Kontakt os gerne helt uforpligtende.

Tak fordi du læste med 🙌

Tak for at du kiggede forbi. Hvis du har spørgsmål, er du mere end velkommen til at henvende dig.

Læs også

Formular udfyldt!

Navn

Hvem skal kaffen laves til?☕

Hvad skal der i kaffen?☕

Hvordan kontakter vi dig?